Joulun aikaan tehdään erilaisia ruokia ja tietysti leivotaan joululimppu. Tässä hyvän limpun ohje, täytyy tosin mainita, ettei välttämättä sähköuunissa tule niin hyvää kuin leivinuunissa, mutta kannattaa toki koittaa.
JOULULIMPPU
½ l piimää
2,5 dl siirappia
50g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl pomeranssin kuorta
½ rkl fenkolia
7,5 dl vehnäjauhoja
7 dl ruisjauhoja
kiehauta siirappi ja sekoita mausteet kuumaan siirappiin. Sekoita hiiva tilkkaan lämmintä vettä. Kaada siirappimausteseos piimän sekaan ja hiiva, sekoita. Lisää ensin vehnäjauhot vähitellen sekoittaen ja lopuksi ruisjauhot. Jauhojen määrä on viitteellinen eli kun mielestäsi taikina on hyvin alustettu ei liian kova pikemminkin löysä niin jätä nousemaan lämpimään paikkaan 45min.
Kaada taikina jauhoitetulle leivonta alustalle ja vaivaa taikinaa, jotta vehnän sitko saadaan alulleen lisää hieman ruisjauhoja tarpeen mukaan ja leivo 2 komeaa limppua. Anna limppujen nousta tunti ja pistele ne haarukalla. Sitten vaan n. 200° uuniin n.40 min pari kertaa pois välillä uunista ja voitele siirappivedellä kuori. Anna jäähtyä ja nauti voin kera!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti